Dlaczego? Wielu pytanych prze ze mnie rolników odpowiada
krótko: „po co?”, „drogie” itd. . .
I w tym elemencie technologii uprawy popełniają błąd.
Dlaczego?
- poplony które zostają na polu wprowadzają do gleby materie
organiczną z której tworzy się próchnica
- zapobiegają wymywaniu azotu do wód gruntowych – z N
znajdującego się w glebie budują własne ciało, a podczas rozkładu sukcesywnie
pobrane składniki pokarmowe oddają roślina uprawnym
- zapobiegają erozji wodne – poplony podobnie jak lasy na
zboczach gór swoimi korzeniami
zatrzymują glebę zapobiegając znoszeniu przez wodę, a także częściami
nadziemnymi chronią agregaty glebowe przed niszczeniem przez deszczem
- poprawiają
strukturę gleby – system korzeniowy spulchnia głębsze warstwy gleby; na
resztkach roślin tworzą się agregaty glebowe
- pełnią funkcję fitosanitarną
- są schronieniem dla
dzikiej zwierzyny
Kosz nasion do siewu najtańszego poplonu z gorczycy białej
wynosi ok. 60 złotych czyli tyle co 100
kg pszenicy.
Warto jest wysiewać poplony z wielu gatunków roślin – pozwala obniżyć koszty
zakupu nasion oraz poprawia właściwości fitosanitarne
Komponując mieszankę poplonową należy pamiętać aby nie wysiewać
gatunków z rodzin uprawianych w plonie głównym np. gorczyca przenosi kiłę
kapustnych, łubin w poplonie powoduje przeniesienie na ziemniaki czarnej nóżki.
Nie należy wysiewać zbyt dużo nasion aby rośliny nie
konkurowały ze sobą o światło lecz tworzyły silne systemy korzeniowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz